Motorcycle man

Eerder verschenen in Motorblaadje.nl

Olafs Motorplaatje: Motorcycle man

Omdat wij hier op de redactie niet alleen maar blij worden van motorrijden maar bijvoorbeeld ook van goeie muziek is er de rubriek 'Olafs Motorplaatje'. Olaf van der Wiel vertelt over zijn muzikale voorkeuren. En voor de vorm hebben de nummers dan wel weer te maken met motorrijden... Deze maand: Motorcycle man van SAXON.

Normaal doe ik niet aan verzoekjes in Motorplaatje, zelfs de redactie heeft mij niet kunnen overhalen om één van hun favorieten hier te bespreken. Maar deze keer maak ik een uitzondering met “Motorcycle man” van SAXON. En dat is niet omdat professor “Knalpotz” Bas Völlink mij al maanden de oren van de kop zeurt om dit nummer, maar omdat hij 1 januari jarig was en ik met een origineel cadeau wilde komen. Dus bij deze nog van harte, Bas!

Het lied is een ruige rocker van begin jaren tachtig met een (h)eerlijke macho tekst:
“If you see me flashing by
Do not stop me, do not try
‘Cause I’m a motorcycle man
I get my kicks just when I can”
En door de stevige gitaarpartijen valt je niet eens op hoe simpel het refrein eigenlijk is, je zingt vanzelf mee:
“Motorcycle man
Motorcycle man
Motorcycle, motorcycle
Motorcycle man.”

Het verhaal van SAXON begint in 1975 als zanger Biff Byford de formatie Son of a bitch opricht. De band bestaat verder uit: Paul Quinn (gitaar), Graham Oliver (gitaar), Steve Dawson (basgitaar) en David Ward (drums). Ze spelen oerdegelijke hardrock. Na 2 jaar is de band genoodzaakt om van naam te veranderen omdat op de huidige naam voornamelijk punkers afkomen. Als nieuwe naam kiezen ze voor het veilige SAXON. Ze krijgen ook een nieuwe drummer: Pete Gill. Al gauw krijgt de band een platencontract bij de Franse maatschappij Carrere. En in 1979 verschijnt hun debuutalbum dat ook de naam “Saxon” meekrijgt. Alles wat mis kan gaan gaat mis bij deze plaat. De produktie is zeer slecht, de platenmaatschappij vergeet de plaat te promoten, en de band schaamt zich zo voor dit misbaksel dat ze besluiten om er zelf ook maar niet te veel ruchtbaarheid aan te geven.
Gelukkig hebben ze tijdens optredens zelf het heft in handen en kunnen ze zo een goede live-reputatie opbouwen. Net op tijd, want in 1980 komt de NWOBHM op gang.

NWOBHM is de afkorting van “New Wave Of British Heavy Metal”, het is de verzamelterm voor een muzikale beweging die ontstaat in Engeland eind jaren zeventig. Rond die tijd starten er veel bandjes als reactie op het verval van de grote drie van de hardrock: Deep Purple, Led Zeppelin, en Black Sabbath. De nieuwe bands laten de bluesinvloeden weg, ze gooien het tempo omhoog, en onder invloed van punk kiezen ze voor een ruiger geluid. Daarnaast gaat het bij deze muzikanten om een sublieme beheersing van de instrumenten en om goede versterkers, dus met punk willen ze niks te maken hebben. Eigenlijk is de muziek een simpele optelsom van: volume, snelheid en directheid.

SAXON komt aan het front van deze golfstroom te surfen, door 2 uitstekende platen onder produktie van Pete Hinton: “Wheels of Steel” en “Strong arm of the law.” Op het eerstgenoemde album “Wheels of Steel” is ook de song “Motorcycle man” te horen.
De oude drummer is dan al ingeruild voor Nigel Glockler. In 1981 is de band continu op tournee. Vooral in Japan zijn ze zeer succesvol. Daar brengen ze een extra single uit: “Motorcycle man”. Een goede keus want het nummer staat 5 maanden onafgebroken in de hitlijsten. Eind van dat jaar verschijnt “Denim and Leather”, waarvan de titelsong wordt gezien als het volkslied van de Heavy Metal-scene van die tijd.

Hetzelfde jaar gaat komiek Harry Shearer met de band mee op tournee, waarom is mij niet bekend. Shearer krijgt van bassist Dawson en gitarist Oliver vele anekdotes te horen over het leven van een rockband op tournee. Later gebruikt hij deze verhalen als basis voor de mockumentary “This is Spinal Tap”, een film die gaat over de tournee van de fictieve heavy metal-band Spinal Tap. In de film heeft Shearer een snor die veel weg heeft van het exemplaar van Dawson. En hij doet hetzelfde trucje op de bas als Dawson, waarbij hij met één hand aan de bassnaren plukt en met de andere naar het publiek wijst.

In 1982 wordt de liveplaat en hardrockklassier “The eagle has landed” uitgebracht. Het jaar daarop komt SAXON met het keiharde en soms mystieke “The power and the glory” op de proppen. In Europa en Japan gaat het heel goed met de band maar in Amerika wil het niet lukken. Om daar ook voet aan de grond te krijgen brengen ze in 1984 het zeer glad geproduceerde “Crusader” uit. Fans van het eerste uur vinden deze plaat helemaal niks. Ook een overstap naar platenmaatschappij EMI brengt SAXON geen succes in Amerika, hoewel de eerstvolgende plaat “Innocense is no excuse”, voor veel fans weer het vertrouwde geluid bevat.
Daarna zet het verval genadeloos in, de albums worden almaar minder en het succes loopt terug. Bassist Dawson moet de band wegens privé-omstandigheden verlaten. EMI zet de band in 1988 op straat en SAXON moet het vanaf dan vooral van optredens hebben.

In 1990 verschijnt het, door Metallica-drummer Lars Ulrich en hardrockjournalist Geoff Barton samengestelde, verzamelalbum “NWOBHM ’79 Revisited” met daarop van elke band één song. Voor SAXON is dat “Motorcycle Man”. De plaat is bedoeld om de oude garde Heavy Metalbands onder de aandacht te brengen van jonge fans van speedmetalbands zoals Metallica en Megadeath.
Het verzamelalbum zorgt voor nieuwe interesse in de groep, waar de band handig op inspeelt door “Greatest hits – Live” uit te brengen. Een jaar later gevolgd door het album “Solid ball of rock” waarop de band weer klinkt als vanouds.
“Forever Free” uit 1992 stelt dan toch iets teleur. De band heeft voor zichzelf weer een hectisch tourschema geregeld en ze knutselen tussen de optredens door aan “Dogs of War”, dat pas in 1995 afgerond is.
Niet veel later stapt gitarist Oliver wegens onderlinge meningsverschillen uit de band. Enige tijd later richt hij met ex-lid Dawson zijn eigen SAXON op. De rechter moet er aan te pas komen om deze claim op de naam SAXON op te lossen. Zolang er geen uitspraak gedaan is, kan er geen nieuw werk verschijnen. De platenmaatschappij wacht dit niet af en komt met het livealbum “The Eagle has landed – part II”. Uiteindelijk beslist de rechter dat beide bands bestaansrecht hebben, omdat ze allebei 2 oprichters in de gelederen hebben. Maar omdat de ene band langer bestaat dan de andere, mag de tweede band alleen optreden onder de naam “Oliver/Dawson SAXON”. Anders raken de fans maar in de war.
Eind ’97 verschijnt er een nieuw album “Unleash the beast”. Twee jaar later gevolgd door “Metalhead”.

Na de eeuwwisseling blijft SAXON toeren en platen uitbrengen, maar het lijkt wel of het heilige vuur gedoofd is. In 2006 brengen ze het live-album “The Eagle has landed – part III” uit. Hoe origineel kun je zijn? Dat moet Harvey Goldsmith, de promotor van Live Aid en Live8, ook gedacht hebben. Want hij nodigt de band uit voor zijn televisieshow “Harvey Goldsmith’s Get your act together”. In dit tv-programma probeert Goldsmith oude acts nieuw leven in te blazen. Hij geeft adviezen aan artiesten die vervolgens stug blijven vasthouden aan zaken waar ze vroeger succesvol mee waren. Goldsmith geeft zichzelf 6 maanden de tijd om een act te helpen. Hij kiest voor SAXON, omdat hij ze kent van vroeger en omdat hij vindt dat ze net zoveel succes verdienen als Iron Maiden. Het einddoel van het programma is een concert in de “Sheffield City Hall” uit te verkopen, een locatie met een capaciteit van meer dan 2000 man publiek. Het is het grootste concert voor SAXON in Engeland sinds 15 jaar.
De stunt slaagt wonderwel en ook de in het programma geschreven single “If I was you” wordt een hit.

In 2007 brengen ze “The inner sanctum” uit. Waarna de band een jaar op wereldtournee gaat. Voor 2009 staat de release van “Into the labyrinth” gepland en voor de concertgangers een optreden in zaal 013 in Tilburg op 3 februari. Nou maar hopen dat de “Motorcycle man” dan ook langs komt scheuren.


Top 5 Motorsongs van SAXON

1 Motorcycle man (je bent het of je bent het niet)
2 Need for speed (soms heb je dat nodig)
3 Stallions of the highway (geef ze de sporen)
4 Midnight rider (mysterieus rijden in het donker)
5 Going nowhere fast (als je geen gas geeft kom je nergens)