Crazy Little Thing Called Love

Eerder verschenen in Motorblaadje.nl

Olafs Motorplaatjes 3


Queen – Crazy little thing called love

Dit lied wordt meestal niet genoemd in lijstjes met liedjes die over motorrijden gaan. Ten onrechte, want er wordt toch echt over gezongen: “And take a long ride on my motorbike”. Misschien gaat het meer over de bezigheid “brommers kieken”. Maar als je eenmaal een motor hebt aangeschaft is het ook leuk om een keer een ritje te maken met je lief achterop, denk ik dan maar.

Het nummer wordt in 1979 geschreven door Freddie Mercury, in het bubbelbad van zijn hotel in München. Hij componeert het op gitaar, wat opmerkelijk is want bijna al zijn liedjes schrijft hij achter de piano. Maar een gitaar krijg je nu eenmaal wat makkelijker de badkamer in dan een piano. Mercury is zo enthousiast dat hij gelijk de muziek voor de drums en de basgitaar uitschrijft. De volgende dag laat hij het lied horen aan drummer Roger Taylor en bassist John Deacon. En met zijn drieën nemen zij het liedje die dag op onder leiding van producer Reinhold Mack. Gitarist Brian May is niet aanwezig bij de opnamen, hij is in Engeland vanwege zijn echtscheiding. Hij neemt later het achtergrondkoortje voor zijn rekening. Daarna wordt besloten dat er een gitaarsolo bij moet op een Fender Telecaster om een authentiek rock ’n roll geluid te creëren. May heeft een hekel aan die gitaar en moet door de rest van de band overgehaald worden om toch voor één keer niet zijn zelfgebouwde Red Special te gebruiken.

Queen ontstaat in 1970 als Freddie Mercury (zang, piano) toetreedt tot de groep van Brian May (gitaar) en Roger Taylor (drums) en meteen de naam verandert van Smile in Queen. Als ze later een bassist vinden in John Deacon starten ze met optredens in de regio van Londen. Ze bouwen een goede live-reputatie op en dat levert na 2 jaar spelen een platencontract op. De eerste plaat genaamd “Queen” doet niet veel, maar de opvolger “Queen II” wordt een hit in Engeland. Op de volgende plaat “Sheer heart attack” staat de eerste hitsingle “Killer Queen”. Daarna duurt het een jaar voordat de opnamen zijn afgerond van het vierde album “A night at the opera”, dit wordt gelijk een van de duurste platen ooit opgenomen. De groep wil als single de miniopera “Bohemian Rhapsody” uitbrengen. Maar dat vindt de platenmaatschappij niet zo’n goed idee. Men vindt het nummer te lang en bovendien is het zo complex dat het, in de jaren 70, onmogelijk is om het nummer helemaal live te spelen. En dat is lastig want in die tijd scoor je een hit door in elk land een televisieoptreden te verzorgen in het nationale popprogramma. Queen omzeilt dit probleem door een videoclip op te nemen. Naar elk belangrijk popprogramma wordt een videoband gestuurd met het filmpje van “Bohemian Rhapsody”. De naam van Queen als wereldact is gevestigd. De groep scoort aan de lopende band hits en toert succesvol de wereld rond. Queen ziet het belang van een videoclip in en besluit dat voortaan elke single zijn eigen filmpje krijgt.

Zo krijgt “Crazy little thing called love” ook een eigen filmpje. De band is te zien als een stel in zwart leer gestoken stoere rockers. De band speelt het nummer en Mercury doet onder het zingen een dansje met twee mannen en twee vrouwen. Halverwege het nummer stapt hij, wat onwennig, op een motor. Volgens de kenners, waaronder professor knalpotz Bas Völlink, is dit een Honda Goldwing. Als je de clip op Youtube gaat bekijken let dan ook op het T-shirt van de bassist met de tekst: “BIKE IT”. Het is tevens de laatste clip van Mercury zonder snor.

“Crazy little thing called love” krijgt een plaatsje op het album “The game”, waarop nog een andere wereldhit staat: “Another one bites the dust”. De volgende plaat is een soundtrack voor de film “Flash Gordon”, beide zijn geen succes. Ook de opvolger, de discoplaat: “Hot space” is onder de maat voor Queen. Alleen het duet met David Bowie wordt een hit, maar critici schrijven dit op het conto van Bowie. De band neemt een jaar vrijaf om zich te heroriënteren, ondertussen storten drie van de vier leden zich op soloprojecten. Een jaar later wordt het matte album “The Works” opgenomen. Door de uitgekiende videoclips van “Radio GaGa” en “I want to break free” scoort Queen in Nederland wederom twee nummer-1-hits. Na een uitputtende wereldtournee is de band op sterven na dood. Omdat de platenmaatschappij nog een studioalbum verlangt, sleept de groep zich weer de studio in. Om snel van de verplichtingen af te zijn, wordt besloten de soundtrack voor de film “Highlander” te verzorgen. Als ze halverwege de opnamen zijn, komt Bob Geldof langs in de studio. Hij wil de band overhalen om te komen spelen op zijn liefdadigheidsconcert “Live Aid”. Als Mercury hoort voor hoeveel miljoenen kijkers hij kan optreden, is hij om. De band stemt in en geeft een spetterend optreden weg met een erg goed geluid vergeleken bij andere acts van die dag. Ook “Crazy little thing called love” wordt gespeeld op “Live Aid”.

Tijdens optredens is “Crazy little thing called love” een dankbaar nummer om te spelen, halverwege zit een klapgedeelte dat zorgt voor de interactie met het publiek, later volgt een vette gitaarsolo, en een rock ’n rollsong als deze kan op het eind natuurlijk lekker de bocht uitvliegen.
Meestal komt Mercury alleen het podium op met zijn akoestische gitaar om het eerste couplet te zingen, waarin hij het mompelen van Elvis Presley imiteert. Daarna volgt de rest van de band. May gebruikt tijdens dit lied drie gitaren. Hij start ook met een akoestische gitaar, die hij tijdens het klapgedeelte ruilt voor een Fender, en na de gitaarsolo speelt hij het nummer uit op zijn Red Special.

Het optreden op “Live Aid” geeft Queen nieuwe inspiratie en dat resulteert in drie nieuwe nummers: “One vision” over de visie van Bob Geldof, “A kind of magic” naar aanleiding van het optreden op “Live Aid”, en “Friends will be friends” omdat de onderlinge verhoudingen binnen de band weer als van ouds zijn. Ook het geluid van Queen is weer als vanouds, de herkenbare stevige gitaar en harmonieus gezongen koortjes. Het uiteindelijke album bevat voor de helft liedjes van de film “Highlander” en verder liedjes die niet in de film te horen zijn. Het krijgt de naam “A kind of magic” en er volgt een gelijknamige wereldtournee. Pas drie jaar later komt de opvolger uit: “The miracle” met de hits “I want it all” en “Breakthru”. Mercury weigert om op tournee te gaan en de eerste geruchten dat de zanger besmet zou zijn met het aidsvirus steken de kop op. Begin 1991 verschijnt het album “Innuendo” dat voor de fans hetzelfde niveau haalt als “A night at the Opera”. Ook nu geen wereldtournee, omdat podiumdier Mercury geen zin heeft. Op 23 november van dat jaar geeft Freddie Mercury openheid van zaken in een persconferentie waarin hij bevestigt dat hij met het aidsvirus is besmet. Een dag later sterft hij.

De overige bandleden willen een groots afscheid van het publiek. Zij organiseren op 20 april 1992 een “Tribute Concert” voor Freddie Mercury in het Wembley Stadion in Londen. De drie bandleden spelen de liedjes van Queen, waarbij telkens een andere gast de vocalen verzorgt. Tijdens het Mercury Tribute zingt Robert Plant (van Led Zeppelin) mee met “Crazy little thing called love”, waarmee hij het nummer een extra rock ’n rollsausje geeft.

Als je de volgende keer gaat rijden met je lief achterop blijf dan “Cool, Relaxed, Get hip and get on your tracks!” En roep dan vol overtuiging: “Ready Freddie!”


Queen Top 5 Motorsongs

1 Crazy little thing called love     – vanwege het bovenstaande
2 Headlong                               – vanwege de tekst “And you rushing headlong, down the highway”
3 Bohemian Rhapsody              – omdat ik ooit verstond: “Beëlzebub has a devilmotorcycle for me”
4 Another one bites the dust      – met een beetje fantasie gaat dit lied over een motorcross
5 Don’t stop me now                 – omdat motorrijden te leuk is om te stoppen